Hoe bereid je je voor op een fietsvakantie

Nederlanders fietsen wat af. Wat toeristen vaak als eerst opvalt wanneer ze in Nederland komen is de hoeveelheid fietsen die over waar ze kijken geparkeerd staan. Maar simpelweg fietsen om van A naar B te komen, is niet de enige mogelijkheid van onze stalen rossen. Je kunt er ook mee op vakantie. Een fietsvakantie is een uitstekende manier om te genieten van de natuur op vakantie. Of je nou in Nederland blijft of er voor kiest de grens over te gaan, een fietsvakantie is altijd leuk. Een fietsvakantie kan echter niet zomaar. Je moet wel wat voorbereidingen treffen voor je op pad gaat.

Bedenk hoe lang je gaat (en hoe ver)

Voordat je op pad gaat is het belangrijk om te weten hoe lang en hoe ver jouw fietsvakantie zal zijn. Wanneer je namelijk van plan bent een hoop kilometers te maken, dan kan het wel eens zo zijn dat jouw fiets er halverwege mee ophoudt. Door veel gebruik en suboptimale wegen kan het gebeuren dat er onderdelen slijten. Daarom is het altijd handig om kwetsbare onderdelen extra mee te nemen. Je kunt gemakkelijk fietsonderdelen online bestellen. Zo ben je overal op voorbereidt. Verder is de lengte van jouw fietsvakantie belangrijk om te bedenken of je moet gaan trainen. Als je van plan bent iedere dag zo’n 20 kilometer te fietsen, red je dat waarschijnlijk wel zonder training, maar gemiddeld leg je zo’n 50 tot 100 kilometer per dag af. Als je dit zonder enige training doet, kan je fietsvakantie wel eens minder leuk worden dan je gedacht had.

Bagage

Zoals op iedere vakantie, moet je op fietsvakantie je bagage mee kunnen nemen. Een rolkoffertje is tijdens een dergelijke vakantie nogal onhandig en ook een bakfiets is op fietsvakantie niet de beste optie. Veel mensen schaffen voor hun fietsvakantie dus fietstassen aan. De grootte hiervan varieert en ook het printje of de kleur kun je vaak zelf fietsen. Veel mensen zullen bij fietstassen dames denken, maar ook heren zullen op fietsvakantie bagage mee moeten nemen, dus het is toch het overwegen waard.

Verlichting

Het kan wel eens voorkomen dat je fietsroute onverhoopt langer duurt dan gepland. Het kaartlezen ging mis en je raakt de weg kwijt, je bent iets te lang blijven hangen op een terrasje, de wekker ging niet af of je had halverwege simpelweg geen puf meer. Dat kan allemaal gebeuren. Daarom komt het wel eens voor dat je na zonsondergang nog op de fiets zit. Zonder licht fietsen is levensgevaarlijk. Je moet zichtbaar zijn voor auto’s. Zeker in het buitenland verwachten mensen vaak geen fietsen. Dan is verlichting in het donker cruciaal. Je kunt kiezen voor losse fietslampjes, maar daar kun je er best een hoop van nodig hebben, aangezien de batterijduur niet zo lang is. Een fietslamp oplaadbaar is vaak handiger op een fietsvakantie. Deze kun je ‘s avonds opladen en is dan de volgende dag weer als nieuw. Zo fiets je ook in het donker veilig naar je volgende bestemming.