Laadpaal thuis installeren? Waar moet je op letten

Je hebt een elektrische auto gekocht en dan wil je die natuurlijk ook kunnen opladen. In de meeste wijken en benzinestations staan laadpalen waar je de EV kunt opladen, maar het opladen bij deze laadpalen is een stuk duurder dan wanneer je de auto thuis kunt opladen. Een laadpaal thuis is dan ook een goede investering, maar waar moet je op letten? In onze blog vertellen we waar je op moet letten als je thuis een laadpaal laat installeren en van welke voordelen je geniet. 

Openbare laadpalen en snellaadpalen

Op steeds meer plekken is het mogelijk om een elektrische auto op te laden. Veel wijken worden voorzien van meerdere parkeerplaatsen met palen terwijl benzinestations ook investeren in het plaatsen van snellaadpalen. Terwijl autofabrikanten ook investeren in het aanleggen van zogenaamde laadparken waar meerdere laadpalen staan. Een groot nadeel van openbare laadpalen en laadstations is de beschikbaarheid. Soms zijn er slechts twee of vier parkeerplaatsen met laadpalen aanwezig en wanneer deze in gebruik zijn moet je wachten tot iemand zijn EV weer verplaatst. Daarom is een laadpaal thuis erg prettig.

Het tarief van het stroomverbruik van openbare laadpalen zijn ook relatief hoog. De kosten kunnen aardig oplopen als je de laadpalen dagelijks gebruikt. De hoge tarieven hebben niet alleen te maken met de verhoogde energieprijzen, maar je betaalt ook voor het onderhoud van de paal. Daarnaast is het laden langs de snelweg bij een snellaadpaal veruit de duurste methode om een elektrische auto op te laden.

Laadpaal thuis, genoeg keuze!

Om een flinke euro te besparen kun je ervoor kiezen om laadpaal thuis te laten installeren. Het grote voordeel is dat je veel minder betaalt voor het stroomverbruik. Zeker als een vast contract met een vast tarief hebt. En het is helemaal voordelig als je jouw eigen energie opwekt door middel van zonnepanelen op het dak. Toch is het niet altijd mogelijk om een laadpaal thuis te laten installeren. Wanneer je geen oprit, parkeerplaats op het eigen terrein of een garage hebt. Je zou bij de gemeente een vergunning kunnen aanvragen om bijvoorbeeld een bepaalde parkeerplek uit te rusten met een laadpaal, maar als de gemeente dat doet moet je deze plek nog altijd delen met je buren en andere EV rijders.

Laadpaal thuis installeren? Welke opties zijn er?

Wanneer je een oprit, parkeerplaats, carport of een garage hebt, kun je ervoor kunnen om een laadpaal thuis te laten installeren. Dan heb je vaak de keuze uit de conventionele laadpaal, maar je kunt ook kiezen voor de zogenaamde Wallbox laadpaal. Wallbox laadpalen zijn minder nadrukkelijk aanwezig en zou eventueel ook in de garage of een carport geplaatst kunnen worden. Het is belangrijk om eerst te controleren of jouw woning over een eenfasige of driefasige aansluiting beschikt, want de meeste laadpalen hebben een driefasige aansluiting nodig. Daarnaast is het goed om na te denken over een laadpaal of Wallbox met laadpassen of apps zodat je een laadpaal kunt ontgrendelen en beveiligen tegen misbruik. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de buren stiekem gebruik maken van jouw laadpaal. Terwijl je met de app ook meer inzichten hebt in hoeveel stroom de laadpaal verbruikt en je kunt zelfs tijdschema’s instellen zodat de laadpaal alleen zijn werk doet als het stroomtarief het laagst is.